Atıksız Mutfak İçin Neler Yapabiliriz?

Hemen! Şimdi başlasak bile birçok faydasını göreceğiz. Mutfağımı ‘Atıksız Mutfak’ a dönüştürmek için neler yapabilirim? Bu soru benim de çok kafamı kurcaladı ve hareket noktamı buldum ; evet, önce bilgi edinmem gerekiyordu. Önce bilgi edinip daha sonra da bunu uygulamaya dökmem.  Tamam anlamıyla bir alışkanlığı değiştirmek ne kadar zorsa , bu da aynı şekilde zor.

Mevcut kullanım şeklini değiştirmek için nerden başlamak gerekiyordu?

Atıksız yemeklerden , tatlılardan , yoksa temizlik malzemeleri, ya da banyo ya poşetler J İnsan sıraladıkça hangi birisinden başlayacağını şaşırıyor normal olarak. Karmaşanın içinde boğulmak istemedim ve en iyi bildiğim yoldan ilerlemeyi tercih ettim. Tabi ki de : Mutfak !

Bunları sizin için de birkaç başlıkta toplayacağım şimdilik. Ama sonrası için ‘Atıksız Mutfak’ konularıyla ilgili gerçekten güzel projelerim var J

Alış-Veriş Poşeti : En kolayı buradan başlamak . Plastik poşetler yerine , zaten marketlerde de artık parayla satılıyor. Pamuklu kumaştan ya da file tarzında (Pazar filesi) taşıma çantalarını kullanarak başlayabilirsiniz.

Yemek Kapları : Çok yakın zamanda marketler zincirlerinden bir tanesinin başlayacağını duyduğum, hatta reklam filmini de izleyerek çok mutlu olduğum; kendi kabını götürerek alış-veriş yapabilme . Cam kasenizi ya da saklama kaplarınızı götürerek tüm gıda alışverişinizi yapabileceğiniz bir uygulama. Böylece plastik kap ve poşet ve ürün ambalajlarından da zaman içerisinde kurtulmuş olacağız gibi gözüküyor.

Mutfak Araç Gereçleri: Kendi mutfağınızdan başlayarak ve cam sağlıktır anlayışını benimseyerek. Plastik kap ve saklama kaplarından sakınabilirsiniz. Aynı şekilde çatal-bıçaklar ve diğer kullanabileceğiniz her ürün için. Cam kavanozlar ; yemekleri saklamak ve konserve olarak da tutmak için inanılmaz kolay bir çözüm yolu.

Mutfak Temizlik Malzemeleri: Mutfak temizliğinde kullandığımız ; tüm deterjanlar, tüm temizlik malzemeleri ne yazık ki o kadar çok çevreye ve far etmeden bizlere zarar veriyor ki . Bunun için henüz ben de araştırıyorum ama organik ya da kendimizin evde rahat yapabileceği temizlik sıvıları var. Örneğin : Sirke .  Biz evde kedilerimiz olduğu için de özellikle temizlik için sirkeli su tercih ediyoruz.  Mutfak temizlik fırçaları ; mesela mutfak süngerleri plastik içeriyor. Plastik içermeyen mutfak süngerleri ve bambu ağacından yapılmış fırçalar kullanabilirsiniz.

Ve tabi ki bir diğeri de #atıksıztabaklar. Arta kalan malzemelerinizden bir şeyler yapmaya çalıştığınızda inanın daha bir çok kişinin karnını doyurabilecek lezzetler ortaya çıkıyor. Bende bir süre önce başladığım atıksız mutfak tariflerime instagram hesabımda yer vermeye devam etmekteyim. Hemen bugün ufacık bir adımla atıksız mutfağa giriş yapabilirsiniz.

Sevgilerimle.

Alev.